בשעה טובה, קניתם דירה חדשה, כמו שאומרים "מהניילונים". הכל נראה נפלא- הרצפות בוהקות, הדירה נקייה, הקירות עדיין חלקים ומבריקים... איזה כיף !
אבל מה מסתתר מתחת למעטפת החיצונית ?
האם עלול להיות שההשקעה הכבדה שלכם תתגלה כאכזבה מרה ? אסור לשכוח: דירה היא בדרך כלל הנכס היקר ביותר שרוכש אדם מן הישוב.
ביקורת ליקויים בדק בית - חובה
לצערנו, גם בבתים חדשים, גם מעשה ידיהם של קבלנים בעלי שם, מתגלים לעיתים ליקויי בניה, חלקם מינוריים וחלקם משמעותיים ואף מסוכנים. אי התאמה לתכניות המקוריות, שימוש בחומרי בניה זולים או סתם רשלנות יכולות לגרום להופעת בעיות כמו כתמי רטיבות, מרצפות רופפות, קילופים, בעיות איטום, דליפות מהצנרת ועוד.
נושא ליקויי רטיבות הוא נושא כאוב מאד ונפוץ מאד בישראל. הדגשה לנושא הרשלנות: לעיתים תג המחיר עשוי להיות חלילה חיי אדם, עיין ערך אולמי ורסאי. אבל זהו מקרה קיצוני ונדיר.
ומה באשר לתקן עמידות המבנה ברעידת אדמה ? זהו כבר נושא חשוב למאמר נפרד.
בדיוק בשל כך כדאי לערוך בדק בית גם לבתים חדשים, שבמהלכו יאותרו ליקויי בניה בכל חלקי המבנה. כך תוכלו למנוע נזק מצטבר שיגרום לבזבוז כסף מיותר ולפגיעה חמורה באיכות החיים שלכם.
נודה על האמת: כאשר אנו רוכשים רכב משומש, שערכו נמוך עשרות מונים ממחירה של דירה, אנו אצים רצים למכון הבדיקה על מנת שלא "נצא פראיירים", אז דירה לא נבדוק ? גם תיקון ליקוי בדירה על ידכם עשוי להיות יקר מאד, לבטח יקר מתיקון ליקוי במכונית.
מתי לבצע בדק בית ועל ידי מי
מומלץ לבצע בדק בית ע"י מהנדס בנין מומחה עוד לפני הכניסה לנכס, עוד לפני העברת הריהוט. במקרה כזה, אם יתגלו ליקויי בניה, תוכלו לדרוש מהקבלן לתקן אותם מיידית, עוד לפני המעבר הממשי לנכס, כך שלא תסבלו מן הטרחה הרבה הכרוכה בשיפוצים ובתיקונים, המצריכים לפעמים עד פינוי הנכס למשך שבועות.
אבל גם אם אתם כבר גרים זמן מה בדירתכם, ורק עכשיו הבנתם את חשיבות ביצוע בדק בית, לגמרי במקרה או כמו שקורה ברוב המקרים - בעקבות ליקוי שצץ על פני השטח.... גם זה בסדר ! לעולם לא מאוחר מדי. מדוע מהנדס ? משום שלחוות הדעת שלו יתייחס הקבלן ברצינות רבה, ואם חלילה יגיע העניין לבית המשפט &ndash חוות הדעת קבילה גם שם.
ליקויי בניה - מהי אחריות הקבלן
אחריות הקבלן אינה מוגבלת לחודשים הראשונים או לשנה הראשונה מקניית הנכס. גם לאחר מכן הקבלן נושא באחריות מלאה לכל ליקוי בניה בנכס, כאשר תקופת האחריות נעה בין שנה לעשר שנים מעת בניית הנכס, בהתאם לסוג הליקוי. תקופות אלה קבועות ב"חוק המכר", שנחקק בשנת 1973. כך למשל האחריות על דודים ומנועים היא למשך שלוש שנים, בעוד האחריות על קילופים בחיפוי החיצוני היא שבע שנים. אם נמצאו ליקויי בניה בתקופת האחריות, הקבלן יצטרך לתקן אותם או לפצות את בעלי הנכס בסכום שווה ערך.
לפיכך כדאי ורצוי לערוך בדק בית לאיתור ליקויי בניה גם כמה שנים לאחר רכישת דירה חדשה. זכרו כי הקבלן הוא הנושא באחריות לגבי טיב ואיכות הבניה של הדירה, והוא זה שצריך למנוע הימצאות של ליקויים בדירה שברשותכם.
בהצלחה !
אודות:
בדק בית פריזמה היא חברת בדק בית מן הידועות והמובילות בישראל לביצוע ביקורת מבנים ואיתור ליקויי בניה. הצוות ואנשי המקצוע המובילים של פריזמה בעלי מוניטין וניסיון מקצועי של עשרות שנים בענף הבניה. שירותי הבדיקות של החברה מגוונים: בדק בית במבני ציבור, בתי עסק, בדיקת דירה, בדיקות בתים פרטיים וכן בניינים משותפים.