מהו מבוצע במהלך עיקור?
בניתוח עיקור מוציא הוטרינר את השחלות ואת הרחם (בחלק מהמקרים / המדינות בעולם, מוציאים רק את השחלות). אחרי הניתוח הכלבה אינה מתייחמת ואינה יכולה להיכנס להריון. לאחר הניתוח הכלבה מתאוששת תוך מספר שעות ויכולה להשתחרר לביתה, לאחר יום יומיים נוספים היא חוזרת לעצמה לחלוטין.
האם כדאי לעקר כלבה? מהם היתרונות של עיקור כלבה?
במחקרים נמצא כי עיקור מוריד את הסיכוי לגידולי עטין בכלבות ובנוסף העיקור מונע גידולים בשחלות ורחם אשר מוצאים בניתוח. העיקור מונע גם דלקת רחם שהיא מחלה מסכנת חיים. כמו כן, עיקור מונע תופעות דוגמת הריון מדומה או מצב של קדחת חלב אחרי המלטה (נפוץ בכלבות קטנות ועשוי לסכן את חיי הכלבה).
מחקרים וטרינרים הוכיחו כי תוחלת החיים של כלבה מעוקרת גדולה מזו של כלבה שאינה מעוקרת.
בשל האנשה, ישנם אנשים רבים החושבים שכלבה צריכה לעבור הריון וגידול שגר. הנחה זו שגוייה לחלוטין וצורך שכזה אינו קיים בכלבות. כמו כן, אם תבצעו את ניתוח העיקור לאחר הייחום הראשון (והריון) יעילותו במניעת גידולי עטין פחותה הרבה יותר.
מה יתרון העיקור עבור הבעלים?
עיקור מונע את הגעתם של גורים לא רצויים לעולם. חלק מן הבעלים בטוחים שיהיה להם קל למצוא בית לגורים אך במציאות לא כך הדבר. כמו כן, כל גור שכזה מונע מכלב אחר, שנמצא במקלטים למצוא בית.
יתרון חשוב נוסף הוא שעיקור כלבה מונע את הייחום, את טפטוף הדם בית ואת משיכת כלבים זכרים את הכלבה. בנוסף, קיימת הנחה משמעותית באגרת חיסון הכלבת לכלבה מעוקרת.
מדוע לא כדאי לתת לכלבה זריקה נגד ייחום?
זריקות אלו מכילות הורמונים ולמרות שהזריקות בימנו נחשבות בטוחות מאלו שניתנו בעבר, עדיין הן מגדילות את הסיכון שהכלבה תלקה בדלקת עטין (ואולי גם גידולים)
האם יש חסרונות לניתוח עיקור?
כן, גם לעיקור יכולים להיות סיבוכים, סיכונים או תופעות לוואי.
הסיכון הראשון הוא בניתוח עצמו בו קיימת סכנה בשל ההרדמה עצמה, סכנה של דימומים ושל זיהום לאחר הניתוח.
בנוסף, קיימות חסרונות פוטנציאלים למצב לאחר העיקור.
אחד החששות של בעלים הוא שינוי האופי לאחר עיקור נובע בעיקר בשל התבגרות הכלבה ולאו דווקא בשל הניתוח עצמו (הרי הניתוח מבוצע בגיל צעיר ולאחר שהכלבה מתבגרת אופייה משתנה, ולא בגלל העיקור עצמו).
"תופעת לוואי" אפשרית נוספת היא עליה במשקל. גם תופעה זו לא נובעת מן העיקור עצמו אלא בשל העובדה שכלבה מעוקרת צריכה פחות אנרגיה. במידה והיא תקבל את המזון הדרוש לה, ולא יותר ניתן למנוע תופעה זו. כיום ניתן אפילו לקנות מזונות מיוחדים לכלבות מעוקרות.
תופעת לוואי חמורה ואפשרית היא אובדן שליטה על השתן בגיל המבוגר יותר, אשר לעיתים היא תוצאה של ירידה בהורמון האסטרוגן. גם למצב זה קיים טיפול תרופתי המחזיר לכלבה את השליטה על השתן.
למרות תופעות אלו מרבית הווטרינרים ממליצים על עיקור הכלבה. זוהי הדרך הטובה ביותר להגביל את כמות הכלבים המשוטטים, להפחית את הכלבים המחפשים בית במכלאות וכמובן יפחית את הצורך של
המתת חסד לכלבים להם לא נמצא בית.
הזכויות למאמר זה שמורות למרפאת "וטרינר נייד - ביקורי בית" - מרפאה ניידת המספקת שירות
וטרינר עד הבית בגוש דן והשרון.