מתאריך 2020-08-11 00:00:00
איזון הורמונלי מצביע על כך כי המערכת ההורמונלית, שלה תפקיד רב משמעות ביכולתו של האדם (וכל חי) להתקיים בסביבתו גם כאשר תנאי הסביבה משתנים באופן מתמיד.
שינויי טמפרטורה חיצוניים אולי מייצגים באופן הפשטני ביותר. את תפקידה של המערכת ההורמונלית, בהפעלה של מנגנוני בקרה ותגובה. מנגנונים ומערכות פיזיולוגיות אשר אמורות לשמר חום פנימי (חום גוף) אחיד. גם כאשר בסביבה בה אנו שוהים הטמפרטורות משתנות ללא הרף.
כאשר אנו "בריאים" ללא סימפטומים או פתולוגיות נראות לעין בחיי היומיום הרגילים שלנו, ההנחה הרווחת היא שאנו חווים איזון הורמונלי תקין. ידוע גם כי במצבי משבר, טראומות, שינויים קיצוניים עלולים לגרום לחוסר איזון הורמונלי.
התמודדות עם מצבי קיצון משבריים מכל סוג, מערערת את האיזון הפנימי. על מנת לאפשר לנו להמשיך ולתפקד נדרשת המערכת ההורמונלית לפעולה אינטנסיבית על מנת להחזיר את כלל המערכות לתפקוד תקין.
לדוגמא: לאחר חוויה של אירוע טראומטי בלתי צפוי (תאונה, אובדן, פרידה מיקיר, גירושין ואפילו הפסד לא צפוי של קבוצת הכדורגל אותה אנו אוהדים וכו`). גם לנוכח מצבי אי וודאות קיצוניים מעוררי חרדה (אובדן מקום עבודה, איום קיומי בטחוני, איום כלכלי כללי וכו`).
האיזון ההורמונלי עומד במבחן במצבים אלה בין תפקידיו לפעול ולהסדיר את מחזור השינה, להסדיר את מערכת העיכול, לווסת את חילוף החומרים וחום הגוף. לאזן את המערכת הרגשית ולמנוע שיבושים הן במערכת העצבים הפריפריאלית והן במערכת העצבים המרכזית המוח.
כל אלה נדרשים על מנת לאפשר לאדם לחזור לתפקד בחיי היומיום.
בלוטת התריס היא בעלת תפקיד משמעותי בשמירה על האיזון ההורמונלי, בהיותה גורם אינטגרטיבי, מגשר, מקשר ומווסת שלו השפעה ההדדית עם המערכות כולן.
בלוטת התריס היא מרכז בעל השפעה על מערכת העברת המסרים בין מנגנוני ההיזון החוזר, הבקרה והתגובה של כל המערכות. ניתן גם ללא הוכחות מדעיות (שאכן קיימות) להניח שכאשר האדם מצוי במצבי קיצון, משברים מתמשכים או מצבי טראומה חד פעמיים. מערכת ההורמונים יכולה להיכנס לסחרור שמתבטא בחוסר איזון הורמונלי.
כיום ידוע כי הבדיקות המקובלות, לבדיקה ראשונית של תפקוד המערכת ההורמונלית לא תמיד מצליחות לאתר שיבושים בתפקודי המערכת.
הבדיקות הנפוצות ביותר של בלוטת התריס הם בדיקות דם TSH ו-T3 וT4. כיום כבר יודעי כי בדיקות דם אלה אינן מדויקות דיין. ובמקרים רבים כאשר הבדיקות מראות רמה תקינה. קיים חוסר איזון הורמונלי שבדיקות אלה אינן מצביעות עליו. כיום מקובל לעשות מיפוי הורמונלי באמצעות בדיקות רוק שמאפשרות לאתר חוסר איזון הורמונלי באופן אמין יותר.
כיום אנו יודעים כי בין תופעות, מחלות ותסמונות אוטואימוניות רבות לבין חוסר איזון הורמונלי קיים מתאם מובהק. רבות המחלות האוטואימוניות שמשוייכות לשיבושים מערכתיים, שמקורם בחוסר תפקוד תקין של המערכת ההורמונלית.
מכאן ניתן להניח כי לחוסר איזון הורמונלי השפעה על החוסן הפנימי, יכולת העמידה של כל אחד מול סביבה חיצונית מאתגרת גם בחיי היומיום אך על אחת כמה וכמה בעיתות משבר
ישראל מצוייה באחד המשברים הגדולים בתולדותיה. לאחר חוסר ודאות פוליטי מתמשך (שלוש מערכות בחירות) הגיע מגפה ששיתקה את המערכת הכלכלית (הסגר ואבטלה גואה) תהליכים אלה הכניסו את מרבית האזרחים לסחרחרה של חוסר ודאות.
כמו במצבי טראומתיים רבים התגובה ההגנתית הראשונה של מרביתנו מאפשרת להמשיך ולתפקד לתקופת מה. התמשכות המצב ואף החמרתו במקרים רבים כתוצאה מהידרדרות כלכלית, או ניתוק חברתי. מעמיד את המערכות אשר אמורות לאזן את התפקודים שלנו בפני אתגרים משמעותיים.
סביר להניח כי לאורך זמן התופעה של ערעור החוסן הפנימי והיחלשות המערכת החיסונית ילך ויגבר. נקודות השבירה, הגילויים של סימפטומים תחלואתיים ושיבושים תפקודיים יהיו שונים מאדם לאדם.
ללא ספק משבר מאין זה, משאיר אחריו שובל של שיבושים תפקודיים והפרעות בחיי השגרה, של החברה כולה וגם של האדם היחיד. מצב זה יכול להוציא כל מערכת חיים מאיזון.
כאשר האדם הבודד על אף כי בחיי השגרה הקודמים שלו, לא חווה הפרעות פתולוגיות כל שהן מצוי בחוסר איזון הורמונלי שאינו מאובחן. הוא למעשה חשוף ומועד להתמודדות מורכבת הרבה יותר מאדם שאצלו מערכת ההורמונים מאוזנת ויציבה.
חזור למאמרים
החיים המודרניים עמוסים חוויות, הזדמנויות, חידושים טכנולוגיים ויחד אתם גם לחצים, חרדות ועומס המלווים ...
האם טיפול זוגי או בכלל טיפול פסיכולוגי יכול להועיל במקרה של בגידת בן או בת הזוג ? מה הטיפול הראשוני ...
אם תינוק מפונק יהפוך להיות ילד מפונק אז איפה ההורה ואיפה הילד והגבולות ביניהם
דוגמא לסוגי התקרחות נשית, הידועה גם בשם הקרחה נשית וגורמים אפשריים בשלבי התקרחות
ענת לוי מטפלת רב תחומית טיפולים אלטרנטיביים וקוסמטיקה נושא טיפוח ויופי
ההבנה הבסיסית, שלנו ורק לנו יש שליטה במחשבות שלנו, כמו גם שבנו יש היכולת לשנות את המחשבות ולהתאים או...
ריכזנו עבורכם 5 סוגי סופר פוד ישראלי הזמין לצריכה ללא עיבוד ו/או בישול, מזונות על ישראליים המומלצים ...
הילד לא רגוע? ילד בן 3 לא נרדם לבד? הילד מעצבן? מרגישים חוסר אונים, חוסר סבלנות לילדים? האם הדרכת הו...